Oldalak

Járok az álmok útján és próbálgatom a szárnyaimat.

"Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!" (Paulo Coelho)

"Add tovább a tudományt! Valamikor elindult a foltvarró-staféta, hogy szerteágazó világmozgalom legyen belőle. Ma névtelen foltvarróknak köszönhetik a neves művészek is azt, hogy kitaposták az utat. A foltvarrás közösségi tevékenység, ez talán a legszebb (ha nem is mindig a legmutatósabb) része. Ne felejtsd el: csak az félti a tudományát, akinek kevés van belőle. A féltékenység és az irigység veszélyes kór, elsősorban annak árt, aki birtokolja. Szabadulj meg tőle"

(Dolányi Anna: Hasznos könyv foltvarróknak)


Magamról

Saját fotó
Anya vagyok és feleség! Ez a státuszom, a foglalkozásom, a hivatásom. Három fiam van! Ha akad egy kis szabadságom, akkor alkotok. Mindenfélét. Csakúgy... A varrás nagy szerelem.

Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

Ha megtetszett valami és Te is szeretnél, írj bátran!

bozsomati@gmail.com

2011. június 20., hétfő

Vendégségben Naposnál

Nagyon kedves felkérést kaptam Napostól. Időről-időre vendégségbe hív a blogjára egy-egy alkotót, akik bemutatnak nála valamit lépésről-lépésre. A csíkozós technikájába meg teljesen beleszerettem. Kérdezte, lenne-e kedvem valamiről útmutatót írni a blogjára. Nagy megtiszteltetés, hogy rám is gondolt.
Hosszas gondolkodás után, hogy mit is írjak, hiszen nincs új a nap alatt, végül a naplóborítóra esett a választásom.


Naplóborító, ahogy én csinálom.
1. Először a naplóborító elejét szoktam megcsinálni. Ehhez fogok egy A/4-es lapot és berajzolom rá a „crazy-t”. Természetesen lehet szabadon is varrni, de én jobban szeretem a papírra-varrás technikájával.
 2. Aztán előveszem az apró fecnis dobozomat. Jelen esetben bordósakból dolgoztam.


3. Kezdődhet a móka! Beszámozás szerint felvarrogatom a fecniket.
Elölről...
Hátulról...


4. Már majdnem kész!
5. A kész előlap.
6. Óvatosan kitépkedjük a papírt hátulról.


7. Mérünk. A napló-borító mérete:


8. Ehhez én egy kb. 65 x 33 centis szendvicset készítek. Az előlapot, amit az előbb csináltam kiegészítem minden oldalon, hogy megkapjam a szendvics méretét.

9. Általában az egészre rávasalható közbélést teszek. Majd vágok alá egy kicsivel nagyon vlies-t. Crazy-t odavarrom a varrások mentén a vlies-hez.

10. Utána kukacolok. Szabad gépi tűzéssel összedolgozom az egész előlapot a vlies-zel.
Jöhet a díszítés. Gépi és kézi hímzéssel.

11. Hátlapozás következik. Kivágok egy színben harmonizáló anyagot. Méret akkora, mint a szendvicsünké. Színt színre fordítva összevarrom. Hagyok egy kis nyílást, ahol kifordítom az egészet. Csücsköknél levágom, hogy szépen ki lehessen fordítani.12. Vonalzó segítségével behajtom a bújtatókat, hogy kiterítve megkapjam a napló kész méretét (lásd fentebb)


13. Körbevarrom és készen van! :-)


Jó munkát! :-)


5 megjegyzés:

 1. Annyira szép! :)) Öröm volt végignézni. Köszönöm a leírást, a méreteket meg pláne. :D Terveztem szeptemberre egy naplóborítót varrni a legnagyobb csemetém osztályának.

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jól érthető leírás. Nekem sajnos nincsen egy naplóm se, de még lehet!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó kis leírást kaptunk! Köszönjük szépen!

  VálaszTörlés
 4. Remek volt a bemutató, és nagyon szépek a fotók!Az embernek kedve támad varrógép mellé ülni! Ügyes vagy! XD

  VálaszTörlés