Oldalak


Járok az álmok útján és próbálgatom a szárnyaimat.

"Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!" (Paulo Coelho)

"Add tovább a tudományt! Valamikor elindult a foltvarró-staféta, hogy szerteágazó világmozgalom legyen belőle. Ma névtelen foltvarróknak köszönhetik a neves művészek is azt, hogy kitaposták az utat. A foltvarrás közösségi tevékenység, ez talán a legszebb (ha nem is mindig a legmutatósabb) része. Ne felejtsd el: csak az félti a tudományát, akinek kevés van belőle. A féltékenység és az irigység veszélyes kór, elsősorban annak árt, aki birtokolja. Szabadulj meg tőle"

(Dolányi Anna: Hasznos könyv foltvarróknak)


Magamról

Saját fotó
Anya vagyok és feleség! Ez a státuszom, a foglalkozásom, a hivatásom. Három fiam van! Ha akad egy kis szabadságom, akkor alkotok. Mindenfélét. Csakúgy... A varrás nagy szerelem.

Köszönöm, hogy benéztél hozzám!

Ha megtetszett valami és Te is szeretnél, írj bátran!

bozsomati@gmail.com

2011. február 8., kedd

Kenyér dícsérete

Én sütöttem :-)
Hát akkor közkívánatra a recept:

Elsőként kell csinálni egy "öregtésztát"
0,5 kg liszt
3 dl víz
1dkg élesztő
1 evőkanál olaj
Összegyúrni és hűtőbe tenni. Kb. másfél hétig eláll és 3 kenyérhez elegendő.

Kenyér:
2,7 deci (én 3 decit szoktam) víz
20-25 dkg öregtészta
50 dkg liszt
Lehet keverni a lisztet. Akkor 30 dkg fehér liszt és 20 dkg egyéb. Nagyon finom tönköly liszttel, rozsliszttel, de ez még kipróbálási fázisban van :-))
2 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál cukor
1,2 dkg élesztő (ezt is úgy érzésre szoktam)
2 evőkanál olaj
csipet aszkorbinsav (gyógyszertárban kapható. Ez a C vitamin) v. 1 teáskanál ecet. (még nem próbáltam)
2 evőkanál krumpli pehely

Én kenyérsütőgépbe beledobálom a hozzávalókat és ott gyúratom össze. 1 órát kelni hagyjuk.
Sütőt 220 fokra előmelegítem. Tésztát átgyúrom és jénai tálba (ha elég nagy) v. fedeles agyagedénybe teszem (alá sütőpapír fontos!!!!) Még hagyom kelni egy 20-30 percet. Az edény tetejét belülről vízzel bespriccelni és sütőbe tenni. Jénaiba kb. 40-50 perc alatt kész. Nekem a jénaim kicsinek bizonyult. Az agyagedénybe kell neki 1 óra sütés. (agyagedényt egyébként használat előtt mindig be kell áztatni). Ha letelt az idő, megnézem, ha nem elég "piros", akkor még visszateszem. Ha kész, tetőt leveszem, a tetejét vízzel megspriccelem és gyönyörködöm. :-))) Eddig háromszor csináltam és mindig sikerélmény volt! Remélem Nektek is az lesz!!!
Én ilyenbe sütöm:

Jó sütögetést!

11 megjegyzés:

  1. Ahh! Én is rendszeresen sütök kenyeret, de ilyet.......szóval ilyen még sosem lett:-(( Ez most olyan a képen, hogy érzem az illatát is, és hallom ahogy ropogna a héja ha belevágnék :-)))
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Ez egy új recept! Szívesen megosztom veletek, mert tényleg nem csak szép, hanem nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  3. Oh,ez igen!
    A kenyeret én szentként tisztelem. A férjem süt nálunk, és az illatáért is hálás vagyok neki, hátmég magáért az étekért:)

    Én szívesen olvasnám a receptedet:)

    VálaszTörlés
  4. Én is szeretném a receptet !!!!
    Amíg volt kenyérsütőgépem, addig egyész jó kenyerek készültek benne. Sajna elromlott. A sütőben pedig nem sikerül olyan jó. A Simi mondta, hogy ennyi kísérletezés után most már szeretne olyan kenyeret ami neki is ízlik :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, biztos hogy isteni finom agyagedénybe sütve!
    Én az aszkorbinsav/ecet lényegét még nem tapasztaltam, vagyis, nem vettem észre különbséget ha volt benne, és ha nem (de biztos van jelentősége, mert sokan mondják)
    Fehér tönköly és rozs, igen, azt én is mindig teszek bele, ami még nálam nem maradhat ki, az a burgonyapehely.
    Attól olyan szaftos lesz.

    VálaszTörlés
  6. Burgonyapehely is van ebben a receptben. Lehet, hogy azért olyan finom! :-))

    VálaszTörlés
  7. Bocsi,hülyeséget kérdezek:miért van szükség az"öregtésztára"?
    Még nem sütöttem kenyeret,de nagyon gondolkodom rajta,mert már elegem van a kenyérnek nevezett valamikből,amit nálunk kapni lehet.

    VálaszTörlés
  8. Üdv itt!
    Erre nem tudnék szakmai választ adni.... Lehet, hogy ettől lesz olyan finom, amilyen! Biztos beindít olyan folyamatokat, amik fontosak, mint a kovász.
    Bevallom ezen még nem gondolkodtam. :-))
    Remélem nem csalatkozol!

    VálaszTörlés
  9. Nekem még sosem sikerült normális kenyeret sütnöm, igaz eddig még csak a kenyérsütő gép használati utasítása alapján próbálkoztam. De ezt a szép formás kenyeret látva kedvet kaptam újra. Annyit szeretnék kérdezni, hogy az öregtésztával kell várni, hogy "megöregedjen", vagy még aznap felhasználhatom?

    VálaszTörlés
  10. Az öregtészta egyből felhasználható!
    Jó sütögetést kívánok! :-)

    VálaszTörlés